SNAGA ENERGIJE
FOTONAPONSKE ELEKTRANE
INŽENJERING U ENERGETICI
Previous
Next

O NAMA

Od ideje do Fotonaponske elektrane po principu “ključ u ruke”

  • Izračun potencijala
  • Projektna dokumentacija
  • Izvođenje
  • Savjetovanje

Izrada projekata za EU sufinanciranje:

  • Industrija
  • Turizam i trgovina
  • Poljoprivreda
  • Javni sektor

Mikrosolari za kućanstva

Iz Gradskog mjesečnika Grada Zaprešića 03/2019.

Napravili smo vlastitu elektranu

za proizvodnju električne struje

Naša sugrađanka Ines Ban-Kolić, vlasnica tvrtke Elvirtus d.o.o., jedna je od rijetkih u našoj zemlji koji se mogu pohvaliti činjenicom da im se kuća energijom može opskrbljivati sama. Na svoju je kuću u Zaprešiću postavila mikrosolarni sustav koji će biti ogledni primjerak za sve one koji su svjesni činjenice kako je ulaganje u ovakve mini elektrane za kućanstva višestruko isplativo.

Čime se tvrtka danas bavi?

Naša tvrtka radi inženjering u energetici. Glavni projekt su fotonaponske elektrane (FN) od idejnog projekta do puštanja u pogon po principu “ključa u ruke“. Izrađujemo tendersku dokumentaciju za EU sufinanciranje za korištenje OIE (industrija, turizam, trgovina, poljoprivreda, javni sektor) te mikrosolare za kućanstva.

Što Vas privlači kod energetike i obnovljivih izvora energije? Zašto je to po Vama perspektivna grana poduzetništva?

Sada je aktualni trenutak za fotonaponske elektrane jer je pojednostavljen i ubrzan postupak legalizacije. U zadnjih 10 godina je samo 115 građana instaliralo FN elektrane. FN elektrane za kućanstva (mikrosolari) pokreću HR privredu. Povrat investicije je 6-8 godina, a nakon toga bi se sljedećih 15-25 godina ostvarivali benefiti umanjenih računa za električnu energiju.

Što ste točno postavili na svoju kuću i zašto?

Postavljena je FN elektrana, snage 3,3 kW za kućanstvo. Na krov smo montirali 10 FN modula, svaki po 330 W, ugradili smo inverter koji istosmjernu struju pretvara u izmjeničnu te spojili s električnom mrežom. Dakle, napravili smo vlastitu elektranu za proizvodnju električne struje.

Što sve time dobivate?

Ugradnjom dvosmjernog brojila, moći ćemo kompenzirati struju u višoj i nižoj tarifi u kWh s mrežom. Razmjena će biti u oba smjera. Naše viškove mreža će preuzimati, a mi ćemo od nje koristiti struju kada ju ne možemo proizvesti noću. U konačnici, dobit ćemo manje račune za struju na mjesečnoj razini.

Vaša je tvrtka među prvima u RH instalirala mikrosolarni sustav po novoj zakonskoj regulativi. O čemu se točno radi?

U Hrvatskoj su se tijekom 2018. godine dogodile dvije značajne promjene koje imaju direktan utjecaj na tržište fotonapona. Na snazi su nova pravila o priključenju obnovljivih izvora na elektroenergetski sustav, kojima se sama procedura višestruko skraćuje, značajno je jednostavnija i jeftinija. Drugi značajan događaj zbio se potkraj 2018. kada su donesene Izmjene i dopune Zakona o obnovljivim izvorima i visokoučinkovitoj kogeneraciji koje su stupile na snagu 01.01.2019. Zakonom je jasno propisan način i metodologija poticanja, prikupljanja sredstava za poticanje i definirani su tržišni sudionici. Sve ovo ima pozitivan utjecaj na rast instalacija u OIE u cjelini, ali posebice u fotonaponu. Naš mikrosolarni sustav optimalne je snage od 3,3 kW i pokazni je primjer cijeloj zajednici da možemo biti energetski neovisniji od mreže.

Gdje zainteresirani mogu više saznati o tom sustavu?

Svakako na našim web stranicama. Osim navedenih mikrosolara, naša tvrtka radi i velike komercijalne projekte za industriju, turizam i trgovinu.

Dakle, Vaša kuća u Zaprešiću može služiti kao ogledni primjer?

Tako je. Ovo je ogledni primjerak koji prezentiramo s više aspekata. Najvažniji je financijski aspekt, ali ne smijemo zaboraviti i ekološki te energetsku neovisnost. Svaka obiteljska kuća ima potrebu za električnom energijom. Cijena električne energije je u porastu. Obzirom na potrošnju električne energije, te položaj i veličinu krova, optimizira se snaga FN elektrana.

Koliko su energetika i obnovljivi izvori energije po Vama bitni za ekološku osviještenost društva? Je li to nešto na čemu se treba raditi više nego što se trenutno radi?

Iz perspektive ekologije, sunčane fotonaponske elektrane smatraju se čistim i ekološki prihvatljivim jer ne uzrokuju emisije stakleničkih plinova. U usporedbi s termo-elektranom na ugljen (lignit) od 1MW koja proizvodi 1.100 tona CO2, sunčana fotonaponska elektrana iste snage od 1 MW ne proizvodi CO2, a može proizvesti električne energije dovoljno za 300-tinjak prosječnih hrvatskih kućanstava.

Razmišljaju li građani uopće o ovakvim ulaganjima?

Građani sve više razmišljaju o ovakvim ulaganjima, posebice ako država kroz razne poticaje nudi sufinanciranje. U Europi to više nije samo trend, nego i potreba.
Najvažniji je financijski aspekt, ali ne smijemo zaboraviti i ekološki te energetsku neovisnost.
Povrat investicije je 6-8 godina, a nakon toga se sljedećih 15-25 godina ostvaruju benefiti umanjenih računa za električnu energiju.
Naš mikrosolarni sustav optimalne je snage od 3,3 kW i pokazni je primjer cijeloj zajednici da možemo biti energetski neovisniji od mreže.

Ines Ban-Kolić
direktorica tvrtke Elvirtus d.o.o.